22.05.2023
Раскрываем сакрэт папулярнасці натуральнага і смачнага хлеба, вырабленага ў КСУП "Малюшычы"
У нашай краіне нават маленькія дзеткі ставяцца да хлеба з павагай. Як лічыў вялікі вучоны К. А. Ціміразеў, хлеб – гэта “найвялікшая праява чалавечага генія”. Ён для беларуса ва ўсе часы нароўні з бульбай – прадукт харчавання нумар адзін. Вось чаму любая вытворчасць па выпечцы хлеба, можна сказаць, “асуджана на поспех”. Гэтую акалічнасць вырашылі скарыстаць у КСУП “Малюшычы” і адкрыць сваю міні-пякарню, на якую наведаліся карэспандэнты газеты “Полымя”.
Дырэктар КСУП “Малюшычы” Міхаіл Валчэцкі падзяліўся:
– У наш час асабліва папулярнае адкрыццё невялікіх пякарняў. На гэта ўплывае, як можна меркаваць, некалькі момантаў. Па-першае, хлеб і мучныя вырабы заўсёды знойдуць свайго пакупніка. Па-другое, міні-прадпрыемства патрабуе значна менш выдаткаў на сваю арганізацыю, чым паўнавартасны хлебазавод. Па-трэцяе, маленькая вытворчасць бліжэй да спажыўца, таму больш гнутка і больш актыўна рэагуе на попыт. Яе асартымент, як правіла, цалкам грунтуецца на вырабах, актуальных для насельніцтва канкрэтнай мясцовасці. Па-чацвёртае, тут прасцей пайсці на эксперымент, спрабуючы новыя рэцэпты. Навінкі вельмі прывабныя, таму варта час ад часу ўносіць змены ў спіс прадукцыі. Словам, вытворчасць такога фармату можа нашмат хутчэй рэагаваць на перапады попыту, звяртаючы сітуацыю на сваю карысць. Узвесіўшы ўсе моманты, вырашылі адкрыць сваю вытворчасць. Пасля правядзення рамонтных работ у будынку былога магазіна “Родны кут“ у вёсцы Баранавічы закупілі абсталяванне і запусцілі гандлёвы аб’ект “Гасцінец”, на базе якога размясцілася міні-пякарня. З яе адкрыццём з’явіліся новыя рабочыя месцы. Так, у гэтай галіне вытворчасці сельгаспрадпрыемства задзейнічана парадку шасці чалавек. Што тычыцца планаў на перспектыву, то хочацца папоўніць штат пекараў для работы цэха ў дзве змены, а таксама адкрыць абсталяваную кропку для рэалізацыі вырабаў на рынку ў г.п. Карэлічы.
Малюшыцкія пекары вось ужо амаль чатыры месяцы выпякаюць і пастаўляюць у розныя месцы раёна духмяны хлеб і здобныя хлебабулачныя вырабы. Прадукцыя зарэкамендавала сябе сярод пакупнікоў. Аб бягучых справах на міні-пякарні расказвае загадчык гандлёвага аб’екта “Гасцінец” Ірына Гурыновіч:
– На абслугоўванні хлебапякарнага абсталявання працуе тры чалавекі. Працоўны дзень у работнікаў пачынаецца вельмі рана. З пачатку адкрыцця цэха аб’ёмы прадукцыі былі меншыя. Мы выпякалі каля 600 штук хлебабулачных вырабаў шырокага асартыменту. У апошні час, калі наша печыва запатрабаванае і карыстаецца попытам у насельніцтва, працуем на ўсю моц. Штодня выпякаем больш за тысячу розных хлебабулачных вырабаў: шэсць відаў хлеба і пяць – розных багетаў, дзесяць найменняў здобных булак. Нядаўна прадставілі на суд пакупнікоў дваякія аладкі і пячэнне двух гатункаў.
Пакупнікоў прыцягвае свежая прадукцыя, таму мы рэалізуем вырабы на месцы, у кафэ ”Гасцінец”. Падтрымліваем супрацоўніцтва з КСУП “Лукі-Агра”, Карэліцкім УКП БАН. Акрамя таго, нашы салодкія булкі і смачны хлеб любяць і ў г.п Карэлічы, Мір. Разбіраюць іх і ў агр. Лукі, Райца. Не абдзелены смачным печывам і мясцовыя аграрыі, якім падчас абеду або падвячорку прапануецца хлебабулачная прадукцыя ўласнай вытворчасці.
Асноўнай сыравінай для вытворчасці вырабаў з’яўляецца мука, якую купляем у ААТ “Лідахлебапрадукт”. Таксама цесна супрацоўнічаем з філіялам ААТ “Лідскі малочна-кансервавы камбінат “Навагрудскія дары”, КСВУП “Птушкафабрыка “Чырвонаармейская”. Каб вырабляць якасны і смачны хлеб, у муку не дадаём ніякіх штучных інгрэдыентаў. Заказваем дрожджы ў праверанага пастаўшчыка. У пякарні персанал прытрымліваецца ўсіх неабходных санітарна-гігіенічных нормаў.
Жанчыны-пекары, Алена Баяронак і Рыта Патук, працуюць у цэху з пачатку яго адкрыцця. Крыху пазней да іх далучылася Алена Чубрык. Жанчыны добра ведаюць, ужо спрактыкавалі, што да хлеба неабходна ставіцца з душой з самага замесу.
– У нашай справе вынік бачны адразу. Калі выконваеш работу ў пазітыўным настроі, то і выпечка будзе радаваць залацістай падрумяненай скарыначкай. Асаблівасці гэтай прафесіі звязаны з пэўнай спецыфікай работы, неабходна валодаць цярпеннем і мець вытрымку, бо не кожны зможа рана падымацца на працу, стаяць каля гарачай духавой шафы, – дзеляцца жанчыны і дадаюць: – Вынік радуе: прыемна чуць, што нашы вырабы знайшлі свайго пакупніка, ды і аплата нашай працы дастойная. Цёплы хлеб і свежыя булачкі – вось што, спадзяёмся, хутка прынясе даход сельгаспрадпрыемству. А якімі прыцягальнымі могуць быць гандлёвыя хлебныя прылаўкі, напоўненыя свежымі караваямі, сайкамі і адмысловымі закусачнымі крэндзелькамі, вам з захапленнем раскажуць тыя, хто спрабаваў усё гэтае хараство.
Прадавец гандлёвага аб’екта «Гасцінец» Алена Коцік
Акрамя хлеба, рознага печыва, у сельскім кафэ можна набыць мясныя паўфабрыкаты: катлеты, галубцы, каўбаскі і іншую свежую прадукцыю. Там заўсёды рады пакупнікам. Заказы на прадукты вытворчасці можна зрабіць па тэлефоне 7-64-51.
Ведаючы пра ролю хлеба ў нашым жыцці, можна смела рэкамендаваць бізнесу такія віды прадпрыемстваў. Арганізацыя пякарні як самастойнай вытворчасці або ўключэнне яе як аднаго з напрамкаў сельгасвытворчасці можа прынесці добры прыбытак, любоў аматараў печыва, а таксама глыбокае задавальненне ад таго, што вы робіце. «Хлеб – усяму галава», – сцвярджае прыказка, і з гэтым цяжка не пагадзіцца.